Ana içeriğe atla

Tor Browser Kullanımı

TOR BROWSER KULLANIMI



İşverenler, okullar ve hatta hükümetler tarafından daha fazla incelenerek Web'e göz atarken bir isim verilmesi anonimlik haline geldi. Gelişmiş bir gizlilik duygusu arayan birçok kullanıcı, orijinal olarak ABD Deniz Kuvvetleri tarafından oluşturulan ve şu anda dünya çapında sayısız Web sörfçüsü tarafından kullanılan bir ağ olan Tor'a (Soğanlık Yönlendiricisi) dönüyor.



Gelen ve giden trafiğinizi bir dizi sanal tünel vasıtasıyla dağıtan Tor'u kullanmaya yönelik motiveler, gizli bir kaynakla yazışmalarını, servis sağlayıcıları tarafından sınırlandırılmış web sitelerine ulaşmak isteyen günlük internet kullanıcılarına özel tutmayı amaçlayan muhabirlerden olabilir.

Bazıları kötü amaçlarla Tor'u kullanmaya karar verirken, çoğu Web sörfçüsü sadece sitelerin hareketlerini izlemelerini veya coğrafi konumlarını belirlemelerini durdurmak için ister.

Bilgisayar konfigrasyonunu ağ üzerinden paket gönderip alacak şekilde yapılandırmanın yanı sıra Tor kavramı, bazı web-savvy gazileri için bile ezici olabilir. En az kullanıcı müdahalesi ile sizi Tor'da çalıştıran bir yazılım paketi olan Tor Browser Bundle'a girin. Tor'un açık kaynak kodlu bir gruplandırması, Mozilla Firefox tarayıcısının değiştirilmiş bir sürümüyle birlikte birçok temel özellik ve uzantıya sahip olan Tor Browser Bundle, Windows, Mac ve Linux platformlarında çalışır.

Lütfen unutmayın. hiçbir anonimleştirme yöntemi tamamen kusursuz değildir ve Tor kullanıcıları bile zaman zaman meraklı gözlerden kolayca etkilenebilirler.

Bunu akılda tutmak akıllıca olacaktır ve her zaman dikkatli olun.


Tor Browser Bundle'ı indirin


Tor Browser Bundle'ı çok sayıda siteden indirilebilir. Bununla birlikte, paket dosyalarını Tor'un resmi evinden olan torproject.org'dan edinmeniz kesinlikle önerilir. Kullanıcılar Türkçe ve İngilizce'den Vietnamca'ya kadar bir düzineden fazla dil arasından seçim yapabilir.

İndirme işlemine başlamak için geçerli tarayıcınıza https://www.torproject.org/projects/torbrowser.html adresinden gidin. Ardından, dil sütununda istenen seçenek buluncaya kadar aşağı kaydırın, başlığın altında belirli işletim sistemine karşılık gelen bağlantıyı tıklayın.

İndirme işlemi tamamlandıktan sonra, Windows kullanıcıları Tor dosyasını bulmalı ve başlatmalıdır.

Artık tüm paket dosyalarını ve Tor Browser'ı içeren, belirtilen konumunuzda bir klasör oluşturulacaktır. Mac kullanıcıları, .dmg görüntüsünü açmak için indirilen dosyayı çift tıklamalıdır. Açıldıktan sonra gösterilen Tor dosyasını Applications klasörünüze sürükleyin. Linux kullanıcıları, indirilen paketi çıkarmak için uygun sözdizimini kullanmalı ve daha sonra Tor Browser dosyasını başlatmalıdır.

İstenen paketi aldığınızdan ve bir bilgisayar korsanının tarafından kandırılmadığınızdan emin olmak için, indirdiğiniz paketi kullanmadan önce imzayı doğrulamak isteyebilirsiniz. Bunu yapmak için önce GnuPG'yi yüklemeniz ve tarayıcı paketinin bir parçası olarak otomatik olarak indirilen paketin ilişkili .asc dosyasına başvurmanız gerekir. Daha ayrıntılı bilgi için Tor'un imza doğrulama talimat sayfasını ziyaret edin.




Tor Browser'ı başlatma


Artık Tor Browser Bundle'ı indirdiniz ve imzayı doğrulamış olduğunuza göre, uygulamayı başlatmanın zamanı geldi.

Doğru - kurulum gerekmiyor! Bu nedenle, birçok kullanıcı Tor Browser'ı dosyalarını sabit disklerine yerleştirmek yerine bir USB sürücüsünden hemen çalıştırmayı seçmektedir. Bu yöntem, başka bir anonimlik düzeyi sağlar; çünkü yerel disklerinizdeki bir arama Tor'un izini göstermez.

Önce, yukarıda açıklanan dosyaların ayıklanmasını seçtiğiniz yere gidin. Ardından, Tor Browser etiketli klasörde, Tor Browser'ı Başlat kısayolunu çift tıklatın veya işletim sisteminizin komut satırından başlatın.


Tor'a bağlanma


Tarayıcı başlatıldığında, kişisel ağ ayarlarınıza bağlı olarak tipik Tor Ağına bir bağlantı başlatılır.

Sabırlı olun, çünkü bu işlem birkaç saniye kadar sürebilir veya tamamlanması birkaç dakika sürebilir.

Tor'a bir bağlantı kurulduktan sonra Status ekranı kaybolur ve Tor Browser'ın kendisi birkaç kısa saniye sonra başlayacaktır.


Tor Browser şimdi ön planda görünür olmalıdır. Bu tarayıcı ile oluşturulan tüm gelen ve giden trafik, Tor yoluyla yönlendirilecek ve göreceli olarak güvenli ve anonim bir tarama deneyimi yaşayacaktır. Tor Browser uygulaması, başlatıldığında torproject.org'da barındırılan ve ağ ayarlarınızı test etmek için bir bağlantı içeren bir Web sayfasını otomatik olarak açar. Bu bağlantıyı seçerseniz, geçerli IP adresiniz Tor ağında görüntülenir. Bunun gerçek IP adresiniz olmadığını fark edeceğiniz sanal anonimlik pelerini şimdi açık.

Bu içeriği farklı bir dilde görüntülemek isterseniz, sayfanın üst kısmında bulunan açılır menüyü kullanın.

Tor buton

Tor Browser, sayfaları yer işareti koyma ve kaynak entegre Web geliştirici araç seti aracılığıyla analiz etme özelliği gibi standart Firefox özelliklerinin çoğuna ek olarak kendine özgü birçok işlevsellik de içerir.

Bu bileşenlerin bir tanesi tarayıcının adres çubuğunda bulunan Torbutton'dur. Torbutton, belirli proxy ve güvenlik ayarlarını değiştirmenize izin verir.

Torbutton, belirli proxy ve güvenlik ayarlarını değiştirmenize izin verir. En önemlisi, fare tıklamasıyla yeni bir kimlik ve dolayısıyla yeni bir IP adresi arasında geçiş yapma seçeneği sunar. Torbutton'un aşağıda açıklanan seçenekleri, açılır menüsü üzerinden erişilebilir.

Yeni Kimlik: Etkin Tor bağlantısına yeni ve rasgele bir IP adresi atar. Bu seçeneğin seçilmesi, tarayıcınızın yeniden başlatılmasını gerektirir.

Bu Site için Yeni Tor Devresi: Tarayıcıyı yeniden başlatın ve yepyeni bir kimlik oluşturmadan bu seçenek anında yalnızca etkin sekme için yeni bir devre oluşturur.

Gizlilik ve Güvenlik Ayarları: Özel tarama modunu, üçüncü parti çerez davranışını, Flash ve diğer eklentilerin çalışmasını önleme yöntemlerini içeren ayarları da içeren bir iletişim kutusu açar. Ayrıca, Torun Güvenlik Seviyesini, Düşükten Yüksek'e değişen bir kaydırıcı vasıtasıyla belirlemenize izin verir.

Tor Ağ Ayarları: Proxy ve güvenlik duvarı ayarlarının yanı sıra ISS'nize özgü ayarları yapılandırmanızı sağlar. Tor'un günlük dosyası içeriğini panoya kopyalayan bir düğme de içerir.

Tor Tarayıcı Güncellemesini Kontrol Edin: Tor Browser'ın en son sürümünü çalıştırdığınızdan emin olun.


NoScript


Tor Browser, popüler NoScript eklentisinin entegre bir versiyonu ile hazırlanmış olarak geliyor. Tor Browser'ın ana araç çubuğundaki bir düğmeden erişilebilen bu özel uzantı, tüm komut dosyalarının tarayıcıda çalışmasını veya yalnızca belirli web sitelerindeki komut dosyalarını engellemek için kullanılabilir. Önerilen ayar, Yasak Yazı Kuralları'dır.

HTTPS Everywhere


Tor Browser ile entegre edilmiş bir başka iyi bilinen uzantı, Web'in en iyi sitelerinden birçoğuyla olan iletişimin zorla şifrelenmesini sağlayan Electronic Frontier Foundation tarafından geliştirilen HTTPS Everywhere'dir. HTTPS Everywhere'in işlevselliği açılır menü aracılığıyla, öncelikle ana menü düğmesine (tarayıcı penceresinin sağ üst köşesinde bulunur) tıklanarak erişilebilecek şekilde değiştirilebilir veya devre dışı bırakılabilir (önerilmez).










Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Tor Browser Uygulama ekleri, eklentiler ve JavaScript

Uygulama ekleri, eklentiler ve JavaScript Flash Oynatıcı Vimeo gibi görüntü web siteleri, görüntü içeriğini görüntülemek için Flash Player eklentisini kullanır. Maalesef, bu yazılım bağımsız olarak çalıştığından Tor Browser vekil sunucu ayarlarına uyması kolayca sağlanamaz. Bu nedenle gerçek konumunuzu ve IP adresinizi web sitesi işletmecilerine ya da bir dış gözlemciye açık edebilir. Bu nedenle Flash, varsayılan olarak Tor Browser üzerinde devre dışı bırakılmıştır ve etkinleştirilmesi önerilmez. Bazı görüntü web siteleri (YouTube gibi), Flash kullanmayan alternatif görüntü yayınlama yöntemleri sunar. Bu yöntemler Tor Browser ile uyumlu olabilir. JavaScript JavaScript, web sitelerinin görüntü, animasyon, ses ve durum ilerlemesi gibi etkileşimli ögeler sunmak için kullandığı bir programlama dilidir. Maalesef, JavaScript tarayıcı güvenliğine yönelik saldırılar yapılmasına ve kimliğinizin açığa çıkmasına neden olabilir. Tor Browser üzerinde pe

Şifreleriniz neden Emoji olmasın? 😛👇👆👀👄💚

Akıllı telefonunuzu düz dört haneli PIN veya yüz ifadeli emoji ile açmak istermisin? Örneğin: ''12345'' yerine  ''😛👇👆👀👄💚'' gibi bir kombinasyon parolası.