Ana içeriğe atla

6 adımda blog nasıl açılır?

Bu adımları izleyerek yaklaşık 20 dakika içinde nasıl blog oluşturacağınızı öğrenin:



Kısacası, bir blog, esas olarak yazılı mesajlar olarak da bilinen yazılı içeriğe odaklanan bir web sitesidir. Popüler kültürde en çok haber blogları veya ünlü blog siteleri duyarız, ancak bu kılavuzda göreceğiniz gibi akla gelebilecek herhangi bir konuda başarılı bir blog başlatabilirsiniz.



Blogcular çoğunlukla okuyucularıyla doğrudan bağlantı kurmalarına izin veren kişisel bir bakış açısıyla yazarlar. Buna ek olarak, çoğu blogun okuyucuların blog yazarlarıyla iletişim kurabileceği bir "yorum" bölümü var. Yorum bölümündeki okuyucularınızla etkileşim kurmak, blog yazarıyla okuyucu arasındaki bağlantıyı daha da geliştirmeye yardımcı olur.

Okuyucuya yapılan bu doğrudan bağlantı, bir blog başlatmanın başlıca faydalarından biridir. Bu bağlantı, fikir sahibi diğer insanlarla fikir alışverişinde bulunmanıza ve bu fikirleri paylaşmanıza olanak tanır. Ayrıca okuyucularınızla güven inşa etmenizi sağlar. Okuyucularınızın güvenine ve sadakatine sahip olmak, blogunuzdan para kazanmanın kapısını da açar, bu da bu kılavuzda daha sonra tartışacağımız bir şeydir.


BLOG OLUŞTURMAYA NE DERSİN?


Bir blog başlatma konusundaki yanılgılardan biri, başarılı olmak için mükemmel bir yazar olmanız gerektiğidir. Hiçbir şey doğrudan uzak olamaz. İnsanlar şeylere kişisel bir bakış açısı kazandırmak için blog sitelerini okurken, çoğu blog yazarı çok gayriresmi ve konuşma tarzında yazar.

Buna ek olarak, başarılı bir blogunuz olması için konunuz konusunda uzman olmak zorunda değilsiniz. Örneğin, bir yemek blogunun okuyucuları bir gıda bilim adamından bir ders kitabı okumak istemiyor; aslında bazı gerçek yemekler, yanlışlar ve hepsini pişirmiş denemiş birinin deneyimlerini duymak istiyorlar.

Bir blog yazar olarak başarılı olabilmek için yalnızca bir gereksinim var: konunuza duyduğunuz bir tutku.

Tutkulu olduğunuz bir konuyu seçmek, başarılı bir blog başlatma sürecini o kadar kolaylaştırıyor. Birden fazla konuyla ilgili yazma da tamamen iyidir. Gerçekten ilgilendiğiniz şeyleri yazdığınız sürece, tutkunuz parlar ve okuyucularınızı ilgisini çekecektir.


Evde para kazanın:

Bloglama, doğru yapılırsa oldukça karlı olabilir. Dünyadaki en iyi blog yazarları belli ki biraz kazanmakla birlikte, işler doğru yapılırsa yarı zamanlı bir blog yazarı bile güzel bir kazanç elde etmeyi bekleyebilir. Bununla ilgili en iyi şey, blog yazımının haftanın sadece birkaç saati bir blog yazısı yazarak geçirebileceğiniz ve blog yazısı yazıldığında uzun süre para kazanmaya başlayabildiğinizden, pasif bir gelir biçiminde olmasıdır. Bu kılavuzda daha sonra para için nasıl blog yazacağınız konusunda daha ayrıntılı bir şekilde ayrıntılara giriyorum.

Hikayenizi paylaşın:

Blog, bir sese sahip olmanızı ve duyulabilmenizi sağlar. İsterseniz hikayenizi bütün dünya ile paylaşabilirsiniz. Blogların en yaygın yollarından biri, blog yazarının günlük deneyimleriyle ilgili yazdıkları bir günlüktir; böylece arkadaşlarınız, ailenizin ve diğerlerinin hayatlarının bir parçası haline gelebilir.


Kendiniz veya işletmeniz için tanınma:

Hayır, muhtemelen en son blog yayınınız nedeniyle sizi takip eden paparazziler olmayacak. Ancak başarılı bir blog, ilgili alanda bir ton tanıma kazanabilir. Birçok blog yazarı, bloglarından dolayı uzman olarak bilinir ve bazıları kendi bloglarına dayanan kitap ve film fırsatlarını bile kazanmışlardır.


Bir topluluk bulun:

Bir blog yazısı yazarsın ve insanlar ona yorum yapar. Bu, sizinle aynı şeylerle ilgilenen insanlarla bağlantı kurmanın harika bir yoludur. Bloglama, bu insanlara tecrübelerinize dayanarak öğretmenize izin verir ve size okuyucularınızdan da öğrenme fırsatı verir.

İyi haber şu anda internetin büyümeyle birlikte patlaması. Her zamankinden daha fazla insan çevrimiçi. Büyümedeki bu patlama, blogunuz için daha fazla potansiyel okuyucu anlamına gelir. Kısacası, bir blog başlatmayı düşünüyorsanız şu andan daha iyi zaman yoktur.

6 Adımda Bir Blog Nasıl Başlanır?

1. Bir blog adı seçin 

2. Blogunuzu açın 

3. Blogunuzu özelleştirin 

4. İlk yazınızı yazın ve yayınlayın! 
5. Blogunuzu tanıtın 

6. Blogunuzda para kazanın.


Blogunuzu başlatalım!


1. Adım: Bir blog adı seçin:

İyi bir blog adı bulmanın ilk adımı konunuzu seçmektir. Ne hakkında blog yazacağınızdan emin değilseniz, iyi bir blog konusunu bulmanın birkaç yolu vardır:

  • HOBİLER VE TUTKULAR.
Tutkulu olduğunuz hobileriniz veya diğer ilgi alanlarınız başlamak için harika bir yer. Yemek, seyahat, moda, spor ve araba klasik örneklerdir. Ancak izleyicileriniz dünyanın her yerinde internette olan herkes olduğundan, daha karanlık hobiler hakkındaki bloglar bile başarılı olabilir.


  • YAŞAM DENEYİMLERİ.
Herkesin hayat tecrübesi ile öğrendikleri dersleri vardır. Bu bilginin paylaşılması, benzer durumlarda başkalarına inanılmaz yardımcı olabilir.

Hayatta yaşadığınız şeyleri düşünün. Bu, ailenizle (örneğin: evde anneyle kalmakla ilgili bir blog), işyerinde (müşterilerle ilgili deneyimler hakkında bir blog) veya diğer yaşam deneyimleriyle ilgili olabilir (bir hastalık gibi rahatsız edici bir zamanla ilgili bir blog veya Boşanma veya düğün hazırlığı veya çocuğun doğumu gibi mutlu bir zaman hakkında).

  • KİŞİSEL BLOG.
Kişisel bir blog, seninle ilgili bir blog. Bu, günlük olarak yaptığınız şeylerden, rastgele düşünceler ve hayaller gibi çeşitli konuları içerebilir. Bu, düşüncelerinizi dünyayla paylaşmanın harika bir yoludur; tek bir konuyu sarmalamaya gerek kalmadan.


Bir konunuz olduğunda blog adınızı seçmenin tam zamanı.

Potansiyel okuyucular, blogunuzun adından sadece ne olduğunu anında söyleyebilmek için iyi bir blog adı açıklayıcı olmalıdır.

Belirli bir konuda blog yazıyorsanız, o zaman kesinlikle blogunuzun adına bir şekilde dahil etmek isteyeceksiniz. Gerçi sadece bir kelimeyle kapanmamaya çalışın. Örneğin, bir yemek blogunda mutlaka "pişirme" kelimesi bulunması gerekmez. "Yemek", "yemek tarifleri" ve "yemekler" kelimeleri insanların blogunuzun pişirme ile ilgili olduğunu da bilmelerini sağlar.

Bir çok konuyu tartıştığınız bir kişisel blog oluşturmayı planlıyorsanız, blogunuzun tamamı sizinle ilgili olduğu için adınızı veya onun bir varyasyonunu kullanmanızı öneririm. Örneğin, emrah.com bloguna sahibim. Adınızın zaten alındığını fark ederseniz soyadınızı da ekleyebilirsiniz. Veya "Emrah Ayaz Blog" veya "Emrah ile Bloglama" gibi bir varyasyon kullanabilirsiniz.

.com alan uzantısı en çok tercih edilir, ancak .net veya .org da işe yarar. Bir blog etki alanının amaçları için kelimeler arasında herhangi bir boşluk bırakamazsınız. Yani "Emrah ile Bloglama" emrahilebloglama.com olur.
 Artık adınızı bildiniz ve bir uzantı seçtiniz, böylece başka kimsenin aynı adı önceden kaydetmediğinden emin olmanızın zamanı geldi:

İstediğiniz ismin zaten alınmış olduğunu fark ederseniz yapabileceğiniz birkaç şey var:


  • Farklı bir etki alanı uzantısı deneyin. .com sürümü zaten kayıtlıysa, blog adınızın .net veya .org sürümünü almaya devam edebilirsiniz.
  • Kelimeler arasına tire işareti ekleyin. Örneğin, not-seysi.com
  • Küçük kelimeler ekleyin. Örneğin, bu site, notseysi.com yerine not-seysi.com olarak adlandırılabilir. 



2. Adım: Blogunuzda çevrimiçi olun.


Artık bir adınız var, blogunuzu çevrimiçi hale getirme zamanı geldi. Bu, zor ya da teknik bir şey gibi gelebilir, ancak aşağıdaki adımlar size doğru yol gösterecek ve işlemi kolaylaştıracaktır.

Blogunuzu çalıştırmak için iki şey gerekiyor: blog barındırma ve blog yazma yazılımı. İyi haber, bunlara gerek kalmadan ücretsiz olarakta blog sahibi olabilirsiniz.

Örnek: blogspot.com, wordpress.com, blogcu.com vb bir sürü ücretsiz blog hizmeti sunan sistemler mevcut. Eğer herşey bana ait olsun diyorsanız, yapmanız gereken şey para ödeyerek alan adı, hosting satın almak.
wordpress.com da ücretsiz açtığınız blogunuzu ücret ödeyerek alan adına yükseltebilirsiniz.

Blogunuzu ücretsiz açtığınızı varsayarak deva ededlim.

3. Adım: Blogunuzu özelleştirin.





Giriş yaptıktan sonra WordPress yönetici alanına girersiniz. Burası blogunuzda istediğiniz değişiklikleri yapabileceğiniz yerdir. 
Herkesin blog'larının görünmesini istedikleri konusunda farklı bir fikri vardır. 
Bir WordPress blogunun en güzel şeylerinden biri, yalnızca birkaç tıklama ile tüm düzeninizi ve tasarımınızı değiştirebilmenizdir. WordPress'te, blog düzenleri "Temalar" olarak bilinir. 

Blog teması nedir? Temalar blogunuzun tüm tasarımını kontrol eder. Temanızı değiştirmek için soldaki menüdeki "Temalar" sekmesine tıklayın.







Birkaç temanın blogunuzda zaten yüklü olduğunu göreceksiniz: Bunlar Apostrophe2, Altofcus, Twenty seventeen vb. Bunlar, hemen hemen her tür blogda çalışabilecek iyi tasarlanmış, temiz görünümlü temalar. Aslında, dünyanın en iyi blog yazarlarının birçoğu bu temalardan birini kullanıyor.





Blogunuz için çok özel bir tasarımınız yoksa, başlamak için bu temalardan birini kullanmanızı öneririm. Örneğimiz için "AltoFocus" temasını kullanalım. Blogunuzda temayı etkinleştirmek için farenizi temanın üzerine getirin ve "Etkinleştir" düğmesini tıklayın. Bu kadar! Blogunuzun tüm tasarımını tek bir tıklama ile değiştirdiniz!





Tema yüklendikten sonra blogunuzdaki temayı etkinleştirmek için "Etkinleştir" düğmesine tıklayın. Yeni temanızı hareket halinde görmek için blogunuza gidin ve bir göz atın!

Zaten yüklü olan temalardan hiçbirini beğenmezseniz, binlerce diğer özgür temadan kolayca seçim yapabilirsiniz. Yada başka bir siteden yüklediğiniz temanızı siteye yükleyerek kullanabilirsiniz.

Temanızın değiştirilmesi blog'unuzu özelleştirmenin en basit yoludur, ancak yapabileceğiniz bir sürü özelleştirme vardır. 

4. Adım: İlk yazınızı yazın ve yayınlayın!


Artık blogunuz hazır ve çalışır durumda olduğundan, aslında biraz blog yazmanın zamanı geldi! Sol menüye gidin ve "Blog Yayınlar" ı tıklayın.





Yeni bir yazı yazmaya başlamak için "Ekle" bağlantısını tıklayın.

Orada zaten bir yazı olduğunu göreceksiniz. Bu, her yeni WordPress blogunda varsayılan yazıdır ve buna ihtiyacımız yok. Silmek için yayının hemen altındaki "Çöp Kutusu" nu tıklayın. 

Daha sonra yeni yayın yazmaya başlayabilirsiniz.




Artık yazı editörü ekranındasınız. Yazınızın başlığını üstteki kutuya girin ve ardından yazınızı alttaki kutuya yazmaya başlayın.

Yazınıza bir resim eklemek isterseniz, bilgisayarınızdan bir resim yüklemek için "Medya Ekle" düğmesini tıklayın ve "Dosyaları Seç" i tıklayın. Bir sonraki ekranda resim boyutunu ayarlayabilirsiniz. Hazır olduğunuzda resmi eklemek için "Postaya yerleştir" düğmesine tıklayın.

Yayınınızı tamamladığınızda, yayınlamak için ekranın sağ tarafındaki "Yayınla" düğmesini tıklamanız yeterlidir.


Tebrik ederiz! Artık içeriğinizi blogunuzda nasıl yayınlayacağınızı biliyorsunuz!


5. Adım: Blogunuzu tanıtın.

İyi tasarlanmış bir blog oluşturma ve mükemmel içerik yazma başlangıç ​​aşamasındadır. Okuyuculara blogunuzu okutmak için, özellikle de ilk başladığınızda onu tanıtmak için biraz zaman harcamanız gerekecek.

Bloguna okuyanlar getirmek için en iyi yollardan biri, Facebook ve Twitter gibi sosyal medya hesaplarındaki bağlantıları göndermektir. Bu harika, çünkü sadece arkadaşlarınızla bağlantıyı göremezsiniz, ancak arkadaşlarınız bu linki arkadaşlarıyla paylaşırsa otomatik olarak okuyucularınızı çoğaltırlar. Blogunuzda yüksek kaliteli içerik oluşturduysanız sosyal medya, blogunuzun viral hale gelmesinin harika bir yoludur.

E-posta pazarlamasının bu noktada önemli bir yeri vardır. Ziyaretçilerinizin e-posta adreslerini toplayarak, blogunuzda yeni şeyler yayınladığınızda onlara haber verebilirsiniz. Bu, insanların blogunuzu ziyaret etmelerini sağlar; yalnızca size zamanla daha fazla okuyucu sağlamakla kalmaz, aynı zamanda okuyucularınızla daha yakın bir ilişki kurmanızı sağlar.

6. Adım: Blogunuzda para kazanın.

Harika blog içeriği oluşturma ve blogunuzu tanıtma çabasına girdikten sonra, blogunuzdan para kazanmak aslında kolay bir bölümdür.

Kendi ürünlerinizi veya hizmetlerinizi satmaktan, blogunuzda ürünlerin incelemelerini yazmak için ücret almaya kadar, blogunuzdan para kazanmanın birkaç yolu vardır. Ancak blog'unuzdan para kazanmanın en kolay yolu reklamcılık alanı satmaktır.

Popüler bir blogunuz olduğunda, reklam verenler size reklam yapma fırsatı vermek için sizi zorlar. Bu durumdan en iyi yararlanmanın yolu Google Adsense kullanmaktır. Reklam verenleri sizin yerinize buluyorlar ve yapmanız gereken tek şey reklam yayınlamaya başlamak için Google Adsense kodunu blogunuza yerleştirmek. Google Adsense, tüm bu zor işi sürecin sizin için halleder.



























Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Tor Browser Kullanımı

TOR BROWSER KULLANIMI İşverenler, okullar ve hatta hükümetler tarafından daha fazla incelenerek Web'e göz atarken bir isim verilmesi anonimlik haline geldi. Gelişmiş bir gizlilik duygusu arayan birçok kullanıcı, orijinal olarak ABD Deniz Kuvvetleri tarafından oluşturulan ve şu anda dünya çapında sayısız Web sörfçüsü tarafından kullanılan bir ağ olan Tor'a (Soğanlık Yönlendiricisi) dönüyor.

Tor Browser Uygulama ekleri, eklentiler ve JavaScript

Uygulama ekleri, eklentiler ve JavaScript Flash Oynatıcı Vimeo gibi görüntü web siteleri, görüntü içeriğini görüntülemek için Flash Player eklentisini kullanır. Maalesef, bu yazılım bağımsız olarak çalıştığından Tor Browser vekil sunucu ayarlarına uyması kolayca sağlanamaz. Bu nedenle gerçek konumunuzu ve IP adresinizi web sitesi işletmecilerine ya da bir dış gözlemciye açık edebilir. Bu nedenle Flash, varsayılan olarak Tor Browser üzerinde devre dışı bırakılmıştır ve etkinleştirilmesi önerilmez. Bazı görüntü web siteleri (YouTube gibi), Flash kullanmayan alternatif görüntü yayınlama yöntemleri sunar. Bu yöntemler Tor Browser ile uyumlu olabilir. JavaScript JavaScript, web sitelerinin görüntü, animasyon, ses ve durum ilerlemesi gibi etkileşimli ögeler sunmak için kullandığı bir programlama dilidir. Maalesef, JavaScript tarayıcı güvenliğine yönelik saldırılar yapılmasına ve kimliğinizin açığa çıkmasına neden olabilir. Tor Browser üzerinde pe

Şifreleriniz neden Emoji olmasın? 😛👇👆👀👄💚

Akıllı telefonunuzu düz dört haneli PIN veya yüz ifadeli emoji ile açmak istermisin? Örneğin: ''12345'' yerine  ''😛👇👆👀👄💚'' gibi bir kombinasyon parolası.