Ana içeriğe atla

Şifreleriniz neden Emoji olmasın? 😛👇👆👀👄💚


Akıllı telefonunuzu düz dört haneli PIN veya yüz ifadeli emoji ile açmak istermisin? Örneğin: ''12345'' yerine  ''😛👇👆👀👄💚'' gibi bir kombinasyon parolası.


Hatırlamak daha kolay ve daha keyifli olurdu.

Akıllı telefon kullanıcıları, emojileri, e-postalarda ve metin mesajlarındaki ruh hallerini, duyguları ve nüansları ifade etmek için sıklıkla kullanıyorlar ve hatta tüm mesajları yalnızca emojis ile iletiyorlar. 2015'te İngiliz bir şirket banka ATM'lerinde PIN yerine emoji şifrelerini kullanmayı denedi. Fakat, ne kadar kolay kullanıldıkları veya PIN'ler gibi diğer yöntemlerle karşılaştırıldığında ne kadar güvende oldukları hakkında resmi bir çalışma yapılmamıştır.

Daha fazla bilgi edinmek için, laboratuarda ve gerçek dünyada, Berlin Teknik Üniversitesi, Ulm Üniversitesi ve Michigan Üniversitesi'nden bir takım araştırmacı, TU Berlin Doktora tarafından yönetildi. Adayı Lydia Kraus, Android akıllı telefonlar için emoji tabanlı bir giriş sistemi olan EmojiAuth'u geliştirdi. Kullanıcılar emoji şifrelerini ne kadar hatırlardı? Onlar da daha güvenli olabilirler mi? Ve daha eğlenceli olabilirler, bir kullanıcının her telefonu açtığında biraz keyif katıyor olabilir mi?

Emoji şifreleri oluşturma

Çoğu akıllı telefon kullanıcısı ekranlarını kilitli tutuyor ve günde birkaç kez kilidini açmaları gerekiyor. Birçok kişi sayısal PIN kullanıyor, ancak araştırmalar bize resimlerin numaraları veya harflerden daha kolay ezberleyip hatırlamasını söylüyor. PIN'ler yalnızca az sayıdaki simgeden oluşabilir: 0 - 9 arası rakamlar. Parolalar daha büyük bir karakter grubundan oluşturulabilir, ancak akıllı telefonlara yazmak zordur. Emojis'i kullanmak, diğer yandan, çatlamaya ve gözlemlemeye karşı daha dayanıklı olan şifreleri vaat eden 2,500'den fazla emojiden çekme imkanı veriyor.

İlk denememizde, 53 katılımcıyı bir Android telefon verdik ve onları iki gruba ayırdık. 27 kişiden oluşan ilk grup, emoji klavyesindeki 12 emojiden herhangi birinden oluşan ve herhangi bir emoji simgesinin tümü için her kullanıcı için ayrı ayrı oluşturulan bir şifre seçti. (Bir kez ayarlandıktan sonra, her kullanıcının emoji klavyesi aynı kaldı.) Kalan 26 kişi sayısal bir PIN aldı.

İnsanlar en sık emoji dizisi seçmek için üç yöntemden birini kullandı: emoji klavyedeki bir desene (bir tarafı aşağıya, köşelerdeki emoji gibi), belirli emojiler için kişisel tercihlere ve emoji ile öyküler oluşturmaya dayanıyordu. 
Örneğin, bir katılımcının aklında bir şarkı vardı ve şarkının sözlerine karşılık gelen emoji seçti. Birkaç kez yeni şifrelerini girerek pratik yaptıktan sonra, deneklerden bir hafta sonra şifrelerini test akıllı telefonuna tekrar girmeleri istendi.

Laboratuar sonuçlarımız hem PIN'ler hem de emoji şifreleri çok unutulmaz olduğunu gösterdi. Genel olarak, PIN kullanıcıları şifrelerini biraz daha hatırlarlar, ancak bunun nedeni birçok insanın PIN'i ezberlemek için kullanıldığı olabilir. Ancak emoji şifrelerini kullananlar, kodlarını girerek daha eğlenceli olduklarını bildirdiler.

Sonra, emoji şifrelerinin günlük kullanımda nasıl kaldığını keşfetmek istedik. 41 katılımcının Android telefonlarında, akıllı telefonlarının e-posta uygulaması için yaklaşık iki hafta boyunca özel bir giriş ekranı kurduk. Yaklaşık yarısı emoji şifrelerini kullandı; Diğerleri PIN'leri kullandı.

Emojisi kullanan ve PIN kullanan her iki kullanıcı grubunda da, şifre kodlarının hatırlanması ve kullanılması kolay olduğunu bildirdi. Ancak emoji kullanan grubun şifreleri sayıdan daha eğlenceliydi.


Florian Schaub,  Michigan Üniversitesi, Elektrik Mühendisliği ve Bilgisayar Bilimleri Bölümü Yrd. Doç. Dr. 

Bu yazı ilk olarak The Conversation'da yayınlandı. Orijinal makaleyi okuyun.















Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Tor Browser Kullanımı

TOR BROWSER KULLANIMI İşverenler, okullar ve hatta hükümetler tarafından daha fazla incelenerek Web'e göz atarken bir isim verilmesi anonimlik haline geldi. Gelişmiş bir gizlilik duygusu arayan birçok kullanıcı, orijinal olarak ABD Deniz Kuvvetleri tarafından oluşturulan ve şu anda dünya çapında sayısız Web sörfçüsü tarafından kullanılan bir ağ olan Tor'a (Soğanlık Yönlendiricisi) dönüyor.

Tor Browser Uygulama ekleri, eklentiler ve JavaScript

Uygulama ekleri, eklentiler ve JavaScript Flash Oynatıcı Vimeo gibi görüntü web siteleri, görüntü içeriğini görüntülemek için Flash Player eklentisini kullanır. Maalesef, bu yazılım bağımsız olarak çalıştığından Tor Browser vekil sunucu ayarlarına uyması kolayca sağlanamaz. Bu nedenle gerçek konumunuzu ve IP adresinizi web sitesi işletmecilerine ya da bir dış gözlemciye açık edebilir. Bu nedenle Flash, varsayılan olarak Tor Browser üzerinde devre dışı bırakılmıştır ve etkinleştirilmesi önerilmez. Bazı görüntü web siteleri (YouTube gibi), Flash kullanmayan alternatif görüntü yayınlama yöntemleri sunar. Bu yöntemler Tor Browser ile uyumlu olabilir. JavaScript JavaScript, web sitelerinin görüntü, animasyon, ses ve durum ilerlemesi gibi etkileşimli ögeler sunmak için kullandığı bir programlama dilidir. Maalesef, JavaScript tarayıcı güvenliğine yönelik saldırılar yapılmasına ve kimliğinizin açığa çıkmasına neden olabilir. Tor Browser üzerinde pe